Realitní trh se mění. Čeká nás revoluce v bydlení?

 

Prodávající musí své nemovitosti zlevňovat 3x častěji, než tomu bylo loni. Prodat byt nebo dům začíná být obtížnější. I podle dat z katastru vidíme, že se nemovitostí prodává méně než v loňském roce. Jaký má tento trend dopad na realitní trh? 

Porovnávali jsme, kolik procent nemovitostí museli majitelé zlevnit v průběhu inzerce. Zaměřili jsme se na období od ledna do května v letech 2021 a 2022. Zjistili jsme, že za prvních 5 měsíců loňského roku v průběhu inzerce zlevnilo v průměru 10 % bytů. Průměrná sleva činila 220 000 Kč.

V letošním roce podíl zlevněných bytů roste každým měsícem. V lednu se to týkalo 13 % inzerátů, v květnu už 21 %. To v praxi znamená, že pětina lidí musí svou nemovitost zlevnit, aby získali vážného zájemce. Průměrná sleva letos činí o něco více než loni, a to 240 000 Kč.

U domů je situace podobná. V období od ledna do května 2021 bylo zlevněno v průměru 9 % inzerátů před tím, než byly staženy z inzertních serverů. Např. v květnu 2021 muselo zlevnit 9 % domů, letos je to 2x víc, a to 18 %. Průměrné zlevnění domů bylo o 270 000 Kč, letos jsou slevy výraznější. Zájemce v průměru zaplatí o 318 000 Kč méně, než bylo v původním inzerátu.

Počet zlevněných bytů a domů v inzerci

Lidé musí nemovitosti zlevňovat. Důvodem může být snížená poptávka, a to kvůli zvýšení úrokových sazeb. Úvěry na bydlení se tak staly méně dostupné. Tomu jsme se podrobně věnovali v tomto článku ZDE.

Na realitních portálech se hromadí nemovitosti na prodej. V prvních 5 měsících roku 2021 bylo množství aktivních nabídek vyrovnané, od ledna 2022 je patrný prudký nárůst. Bytů v inzerci zůstává o 41 % víc než v květnu 2021 a domů dokonce 2x víc než v loňském roce.

Počet aktivních nabídek v inzerci

Jak zvýšení úrokových sazeb zasáhlo realitní trh?

V květnu 2022 byste za 80metrový byt v Ústí nad Labem zaplatili 3 057 520 Kč, loni by vás stejný byt vyšel na 2 594 720 Kč. Pokud byste měli naspořeno 20 % z celkové částky, museli byste si letos půjčit 2 450 000 Kč. Jelikož se úroková sazba v pátém měsíci letošního roku v průměru pohybovala na 5,33 % (zdroj: hypoindex.cz), měsíční splátka bance činí 13 651 Kč. Pokud byste se rozhodli pro hypotéku loni v květnu, spláceli byste „jen“ 7 751 Kč. Rodina  z Ústí tak musí za střechu nad hlavou měsíčně zaplatit o 6 000 Kč více. To je obrovský zásah do rodinného rozpočtu.

A co na to říká katastr?

Data z katastru ukazují, že počty prodaných bytů a domů jsou nižší než za stejné období v roce 2021. V prvních třech měsících má křivka podobný tvar jako loni, výraznější změna nastává v dubnu. Pomyslné nůžky se ještě více rozevírají v následujícím měsíci, kdy křivka počtu prodaných nemovitostí strmě klesá.

Počty prodejů bytů a domů dle ČUZK

Pokles počtu prodaných bytů v květnu je téměř 20 %, domů se prodalo o čtvrtinu méně (o 25,73 %). Trendy u realizovaných prodejů mívají 2měsíční zpoždění oproti datům z inzerce. Dá se tedy předpokládat, že množství skutečně prodaných nemovitostí ještě klesne. Jestli to přinutí prodávající inzerovat rovnou za nižší cenu, se dozvíme v příštích měsících. My budeme vše poctivě sledovat a o výsledcích vás informovat.